Tuns, trimat și stilistică
Tuns și periat
Pielea și părul reprezintă o protecție împotriva intemperiilor și controlează temperatura corpului unui câine. Ea reflectă de obicei sănătatea și condiția fizică.
Multe rase de câini necesită îngrijire și tuns constant. Câinii suferă două năpârliri anuale mai mult sau mai puțin evidente, în funcție de rasa din care fac parte și anume: una primavara, care este stimulată de cresterea blănii de vară si una toamna, produsă de înlocuirea părului de vară cu cel de iarnă.
Pe lângă faptul că animalul dumneavoastră de companie va arăta și se va simți bine, îngrijirea părului are o serie de avantaje:
- prin tundere si periere se elimină firele de păr moarte si murdăria;
- se activează circulația sanguină la nivelul pielii;
- se stimulează secreția de sebum, ce protejează firul de păr;
- fiind tuns, părul nu se mai incurcă și este mai ușor de întretinut;
- se pot descoperi mult mai usor eventualii paraziți, micoze sau leziuni ale pielii pe care le putem elimina și trata la timp in cabinetul veterinar.
Nu neaparat o coafura la moda este si cea recomandată pentru cățelul dumneavoastră.
Salonul nostru face din tuns și periat o operație plăcută, cu răbdare și blândețe, într-un mediu curat și linistit, folosind accesorii potrivite fiecărui tip de blană, pentru a evita deteriorarea părului și a stimula regenerarea acestuia. În timpul tunsului, câinele trebuie să adopte o pozitie lejeră, comodă pentru animal. Pentru aceasta, salonul de cosmetică veterinară este dotat cu mese de tuns special concepute.
În activitatea noastră nu folosim sedative.
Trimare
Această operaţie este absolut necesară pentru rasele cu păr sârmos şi constă în smulgerea cu ajutorul unui instrument special a subparului şi părului mort din cauză că aceste rase năpârlesc foarte puţin.
Trimatul asigura o aerisire a părului şi pielii, o creştere viguroasă a firului de păr şi accentuarea culorii blănii.
Trimatul este o operaţie nedureroasă dacă se face începând cu vârsta de 4-5 luni şi la un interval recomandat de 2-3 luni.
Spălare
Frecvenţa îmbăierii câinelui depinde de rasa acestuia şi de nevoile sale individuale.
Spălatul este o manoperă ce se impune a fi efectuată câinelui pentru că:
- asigură igiena familiei dumneavoastră, în special atunci când animalul împarte spaţiul de locuit cu oamenii, şi mai ales cu copiii;
elimină murdăria şi paraziţii; - oxigenează pielea şi reduce tendinţa de încurcare a părului;
- asigură o blană curata şi strălucitoare.
- Salonul nostru foloseşte doar şampoane speciale, adecvate fiecărui tip de blană din gama Kelco şi Pet Silk.
Spălarea căţeilor la salonul de cosmetică se va începe după vârsta de 3 luni.
Tăiat şi aranjat unghiuţe
Câinilor nu le place, în general, să le fie tăiate unghiile. Laba piciorului este o zonă sensibilă şi mulţi câini se simt vulnerabili când ne atingem de ea. Totuşi tăierea unghiilor trebuie făcută frecvent, în special la animalele ce nu fac suficiente exerciţii fizice.
Această activitate trebuie făcută de un specialist, deoarece unghia are o zonă puternic vascularizata, atingerea acestei zone provoacă sângerări abundente şi este traumatizantă pentru căţel.
Odată cu tăierea unghiilor câinelui se verifică şi zona dintre degete, căutând posibilele mizerii sau obiecte mici care pot cauza infecţii.
Pentru căţeluşii care nu suporta cleştele sau ghilotina se utilizează pila de unghii electrică.
Curăţare urechiuşe
- Se examinează canalul auditiv;
- Se epilează părul din urechi;
- Se curăţa eventualele dopuri de ceară;
- Se îndepărtează mizeria folosind o soluţie otică.
Vidare glande perianale
Câinii necesită vidarea regulată a glandelor perianale. Aceste glande, situate în zona anală, secretă o substanţă puternic mirositoare, folosită de câine pentru marcarea teritoriului. Dacă nu sunt vidate regulat, glandele perianale se pot infecta. Simptomele blocajului glandelor perianale pot fi observate atunci când câinele îşi târâie partea dorsală pe pământ.